Vol passie, communicatief sterk en ook nog eens ontzettend flexibel. De afgelopen jaren hebben horecaondernemers meer dan ooit laten blijken hoe wendbaar ze zijn in onverwachte situaties. Er is een hoop veranderd in de wereld en opspelende trends hebben zich in een sneltreinvaart ontwikkeld. Als echte aanpakkers hebben horecaondernemers de strijd nooit opgegeven en is er een uiterst dynamische branche ontstaan. In het vorige artikel een ijzersterk horecamerk, waarom? noemden we deze de Horeca 2.0. Maar wat houdt dit precies in? Welke trends liggen eraan ten grondslag en hoe kunnen we daarop inspelen?
Niet geheel onverwachts, staat Horeca 2.0 voor een nieuwe versie van de horeca. Waar de meeste zaken er een lange tijd fysiek uitlagen, is de gehele horeca-industrie herboren in een nieuw jasje. Dat is niet alleen terug te zien aan hun letterlijke jasje - een nieuwe visuele uitstraling -, maar ook aan een aantal opkomende trends. Deze popten niet geheel onverwachts op; veel horecatrends deden al voor de pandemie intrede in de wereld. Laten we dieper ingaan op de drie belangrijkste kenmerken van de Horeca 2.0 [1]:
1. Alle zintuigen staan centraal
Waar een traditioneel horecabezoek voornamelijk geëvalueerd werd op basis van smaakbeleving, is deze langzaamaan meerdere zintuigen gaan betrekken. Het belang van smaakbeleving is getransformeerd in die van totaalbeleving.
Niet alleen proeven is leidend, maar ook horen, zien, ruiken en voelen krijgen een essentieel plekje in de ervaring van de gast.
Hoe dat komt? Enerzijds omdat het maken van een goed stuk vlees door vooruitstrevende apparatuur steeds ‘makkelijker’ wordt, anderzijds omdat een totaalbeleving ons meerdere mogelijkheden biedt om te onderscheiden. De oververzadiging van de horeca maakt dat deze shift onvermijdelijk is geworden en daagt elke horecazaak uit om op te vallen op meerdere vlakken. Niet alleen een goede chef is van belang, maar ook een unieke uitstraling. Naast de vijf welbekende zintuigen, spelen veel horecazaken in op de behoefte aan interactie. Gasten worden persoonlijk benaderd en uitgenodigd voor een gesprek.
2. Het belang van online aanwezigheid
Weet je nog vroeger, toen juist de horeca dé plek was waar je even lekker offline kon gaan. Waar altijd wel iemand aan tafel voorstelde om “de telefoons weg te doen voor aandacht voor elkaar”. Nog steeds is menig mens voorstander van deze traditionele aanpak van herenigingen, echter krijgt de horeca paradoxaal genoeg een steeds groter aandeel in de online wereld. Zo is social media tegenwoordig een essentieel middel om potentiële gasten te bereiken.
Op Instagram wordt volop gecommuniceerd met gasten en staat wederom interactie centraal.
Ook het opkomende platform TikTok zorgt ervoor dat horecazaken online zichtbaar zijn en in een ‘vriendschapsrol’ generatie Z bereiken, de jongerengeneratie die geboren is tussen 1996 en 2015 [2].
Daarnaast heeft de pandemie ervoor gezorgd dat naast takeaway en dark kitchens, zelfs virtuele restaurants hun plek binnen het web hebben gevonden. Restaurants zonder fysieke plek, zonder fysieke plek waar je als gast terecht kan, maar waarbij de bezorger als ober dient. Deze trend geeft een enorme zwaai aan de essentie van online uitstraling. Want hoe op te vallen in een overprikkelende omgeving genaamd internet? Een opvallende huisstijl, herkenbare kleuren en een makkelijke naam worden doorslaggevend voor succes.
Life Live Donuts | Nijmegen
3. Horeca krijgt bedrijfsmentaliteit
Hand in hand met het belang van online aanwezigheid, ontstaat binnen de horeca een ware bedrijfsmentaliteit. Waar de gezellige tak van deze industrie voornamelijk dag tot dag leefde, is sinds de pandemie gebleken dat ook horecazaken behoefte hebben aan een lange termijnvisie. Strategie wordt ontwikkeld en er wordt op een professionele manier vooruitgedacht. Dit maakt het meer dan ooit van belang om trends te volgen en op de hoogte te blijven van de behoeftes van de gast.
Waar deze vervaagde grens goed zichtbaar wordt, is in de marketing van horecazaken. Waar voorheen de barman hun Insta-feed vulde met foto’s van goed gelukte cocktails, zit er nu vaak een marketingmanager bovenop, om consistentie en consequentie te bewaren. Daarnaast wordt er gespard over een juiste marketingstrategie, met bijpassende uitstraling waar meer dan drie keer over nagedacht is.
Dit alles met als doel: een groeiend en loyaal gastenbestand.
Actie in de taxi!
Dat de behoeften van de gast anders zijn in de Horeca 2.0, moge duidelijk zijn. Men verwacht een complete beleving, het liefst off- en online. Daarnaast is het belangrijk om door middel van strategie steeds meer focus te leggen op duurzaam succes. Vooruitkijken geblazen dus. Hoe zorg je er nou voor dat je gast happy jouw zaak verlaat? En nog veel belangrijker: wat kun je doen om deze gast jóúw gast te maken in deze tijden?
Een sterke branding is cruciaal. Val op tussen andere zaken en wordt daadwerkelijk gezien als merk. Branding begint bij je naam, logo en huisstijl, maar kan vervolgens worden verwerkt in je gehele uitstraling, binnen- en buiten je zaak. De focus op een sterk merk speelt in op de drie bovenstaande kenmerken van de Horeca 2.0: een opvallende uitstraling prikkelt zintuigen, zorgt voor onderscheidend vermogen in de online wereld en biedt basis voor een succesvolle marketingstrategie. Op de toekomst!
Bronvermelding:
[1] Horecatrends 2022: wat is, wordt en blijft er belangrijk, Lightspeed. Geraadpleegd op 1 oktober 2022 https://www.lightspeedhq.nl/blog/horecatrends/
[2] Millennials versus Gen Z: de beste marketingbenadering voor deze lastige jongeren, Salesforce. Geraadpleegd op 1 oktober 2022. https://www.salesforce.com/nl/blog/2019/09/Millennials-versus-GenZ-de-verschillen-en-beste-marketingbenadering.html