Een social media account is vrijwel onmisbaar in een goede marketingstrategie tegenwoordig. Instagram, Facebook en TikTok zijn niet meer weg te denken en er wordt flink geïnvesteerd in het online bereiken van de doelgroep via deze kanalen. Is het dan per sé nodig om geld te pompen in advertenties? Helemaal niet! Waar advertenties en promotieacties handig zijn voor het bereiken van een specifieke doelgroep, zijn organische posts op je kanalen heel belangrijk voor het opbouwen van een band met de gast. Maar waar te beginnen?
Welk platform kies je?
Er zijn talloze social media platformen en er ontstaan steeds weer nieuwe, die het heel zelden halen tot het grote publiek. Als horecaondernemer kun je twee dingen doen: communiceren via allerlei verschillende platformen, of focussen op één of twee platformen die het best aansluiten op je concept. Je kunt namelijk niet alleen met de inhoud van je communicatie, maar ook met het platform zelf heel gericht je doelgroep bereiken.
Zo is het verstandiger om YouTube te gebruiken als je een concept hebt dat mannen aantrekt, dan wanneer je tienermeisjes wilt bereiken [1]. Daarnaast is TikTok heel interessant als je op zoek bent naar generatie Z, geboren tussen 1996 en 2015 [2]. Dit platform is trouwens niet alleen aantrekkelijk als je horecaconcept gericht is op jongere gasten, maar ook als je personeel zoekt binnen deze generatie. Win-win dus!
Hoe ziet goede content eruit?
Wanneer je hebt besloten op welke platformen je actief wilt zijn, is het tijd om je te verdiepen in wát je gaat posten, ofwel de ‘content’. Een belangrijk aspect dat je in gedachten kunt houden bij het bedenken van content, is het inspelen op trends.
Een voorbeeld van een trend die nu op social media speelt is videocontent. Door de opkomst van het social media platform TikTok nemen video’s het langzaamaan over van foto’s, ook op social media platformen als Instagram en Facebook [3]. Het is belangrijk dat dit gelijk in de strategie wordt meegenomen, zodat je actueel en interessant blijft op de tijdlijn van je volgers.
Een voorbeeld van een horecaonderneming die hier goed op inspeelt, is traiteur Il Tartufo uit Delft.Door het verspreiden van video’s waarin ze de kijker simpelweg meenemen in de bereiding van hun broodjes, hebben ze een enorm bereik weten op te bouwen. Zo hebben ze maar liefst 84,1 duizend volgers op TikTok en 10,3 duizend volgers op Instagram!
Dit brengt ons bij de kunst om vooral niet te moeilijk na te denken over wát je wilt laten zien. Veel gasten vinden het al leuk om een kijkje achter de schermen te krijgen. Social media biedt een plek voor interactie met de gast, op een bijna vriendschappelijke manier. Met behulp van deze interactie wordt het opbouwen van een band met de gast een stuk makkelijker. Wat hier enorm aan bijdraagt is storytelling, ofwel "het vertellen van geloofwaardige verhalen die de doelgroep begrijpt, onthoudt en waardoor er een emotionele band ontstaat" [4].
- Deel bijvoorbeeld een keer het levensverhaal van die vaste gast die elke zondagochtend voor de zaak zit met een lungo en de Volkskrant.
- Of laat zien dat je je hardwerkende personeel in het zonnetje zet tijdens een feestelijke borrel, zoals deze video van Branding Beachclub.
- Maak daarnaast gebruik van de interactie, door je volgers te betrekken in een winactie. Een goed voorbeeld van zo’n winactie, is deze Instagram post van The Avocado Show. Eén van de voorwaardes van hun winactie is dat deelnemers in de reacties hun beste vrienden moeten taggen. Hierdoor zien meer mensen de post en ontstaat er veel tractie.
Ook biedt de interactie die bij social media komt kijken de mogelijkheid om te reageren op zowel goede, als slechte reviews. Een ontevreden gast zorgt, net als in het fysieke leven, voor een open deur voor jouw gastvrije kwaliteiten. Door te reageren op een klacht kun je van een ontevreden gast een terugkomende gast maken. Heb jij een nieuw gerecht op de kaart? Maak een foto en laat je volgers raden wat de ingrediënten zijn. Nodig de winnaar uit voor een diner voor 2 personen en je post is klaar om viral te gaan!
Make it Instagrammable
Zoals benoemd in het artikel Tips en tricks om online de show te stelen kunnen offline en online branding elkaar extreem versterken. Een manier om hierop in te spelen, is door het offline creëren van een 'Instagrammable' beleving. Dit is een beleving die uitnodigt tot delen op social media [5].
Het toevoegen van fysieke, iconische elementen in of rondom je zaak, zal niet alleen de totaalbeleving van de gast vergroten, maar diegene ook uitnodigen om te delen dat hij of zij bij jou is. Als resultaat zullen diens vrienden een ‘daar wil ik naar toe’ ervaring krijgen en zo wordt er automatisch aan je bekendheid gewerkt. Op deze manier transformeer je je gasten dus eigenlijk in ambassadeurs.
Mama Kelly | Amsterdam
Hoe je de inrichting van je zaak Instagrammable maakt:
-
Maak bijvoorbeeld plek voor een Instawall met een grappige quote in jouw tone of voice, of kleedt de binnenkant van jouw zaak aan met opvallende producten in jouw unieke huisstijl.
-
Ook kan je door middel van bijvoorbeeld leuke quotes op je servetten, zorgen dat gasten niet uitwijken voor een foto van hun perfect opgemaakte tafel.
Inspiratie nodig? Bezoek een keer The Streetfood Club of Mama Kelly! Hun interieur barst namelijk van de 'shareable' hoekjes.
Ook kunnen onze eigen designers je helpen met het ontwerpen van unieke, Instagrammable producten in jouw eigen stijl. Wedden dat jouw gasten niet meer zonder foto de deur uitlopen?
Bronvermelding:
[1] Jouw doelgroep zit ook op youtube, Adformatie. Geraadpleegd op 12 oktober 2022 https://www.adformatie.nl/campagnes/jouw-doelgroep-zit-ook-op-youtube-doe-er-je-voordeel-mee
[2] Millennials versus Gen Z: de beste marketingbenadering voor deze lastige jongeren, Salesforce. Geraadpleegd op 12 oktober 2022 https://www.salesforce.com/nl/blog/2019/09/Millennials-versus-GenZ-de-verschillen-en-beste-marketingbenadering.html
[3] Juist nu zichtbaar blijven met jouw horeca-bedrijf: 11 online marketingtips, Frankwatching. Geraadpleegd op 12 oktober 2022 https://www.frankwatching.com/archive/2020/04/21/online-marketing-tips-horeca/
[4] Storytelling: in 5 stappen een inspirerend merkverhaal, Frankwatching. Geraadpleegd op 12 oktober 2022 https://www.frankwatching.com/archive/2018/04/16/storytelling-in-5-stappen-een-inspirerend-merkverhaal/#/:~:text=Storytelling%20is%20het%20vertellen%20van,er%20een%20emotionele%20band%20ontstaat
[5] Is jouw beleving instagrammable genoeg?, MarketingTribune. Geraadpleegd op 19 oktober 2022